Chocoladeliefhebbers mogen zich verheugen: er worden steeds meer bewijzen geleverd van de preventieve eigenschappen van chocolade op cardiovasculair gebied. De lekkernij wordt ook verondersteld goed te zijn tegen depressies. Chocolade zou bovendien een beschermende rol spelen tegen kanker... Op voorwaarde dat u er niet te veel van eet, is er dus geen reden waarom u geen chocolade zou mogen eten.[B]Eerste goede reden: chocolade is goed voor het hart[/B]Volgens een recente omvangrijke Duitse studie, zouden de preventieve eigenschappen van chocolade op cardiovasculair gebied te maken hebben met een daling van de bloeddruk (verhoogde bloeddruk is de belangrijkste cardiovasculaire risicofactor). Dit zou trouwens verklaren waarom de Kuna-indianen uit Panama, grote verbruikers van b>cacaodranken, een lagere bloeddruk hebben dan andere bevolkingsgroepen. Ze vertonen bovendien een lager risico op sterfte ten gevolge van hartziekten (en ook van kanker!).De Duitse studie toont aan dat de dagelijkse consumptie van chocolade het risico op een cerebrovasculair accident verlaagt met 48% en het risico op een myocardinfarct met 27%. [B]Over welke hoeveelheid chocolade gaat het hier eigenlijk? [/B] De dagelijks verbruikte hoeveelheid chocolade bedroeg 7,4 g. De cardiovasculaire impact was nog hoger bij een gemiddelde consumptie van 10 en zelfs 20 g chocolade per dag.Ter vergelijking: een klein stukje chocolade weegt ongeveer 5g (25 calorieën), een groter stuk zowat 10 g (50 calorieën). Eén tot twee stukjes per dag lijkt dus een verstandige hoeveelheid.Belgen eten dus sowieso te veel chocolade, vermits hun gemiddelde dagelijkse consumptie ongeveer 30 g bedraagt.[B]Zwarte, witte of melkchocolade? [/B] Zwarte, witte of melkchocolade: er is een duidelijk verschil tussen de verschillende soorten chocolade. Witte chocolade is rijker aan calcium, terwijl zwarte en melkchocolade meer magnesium bevatten. Zwarte chocolade is ook rijker aan vezels en vooral aan polyfenolen, antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor de meeste positieve effecten van chocolade.Melkchocolade bevat gemiddeld 500 mg polyfenolen per 100 g chocolade. Bij zwarte chocolade is dat 840 mg /100g. Na thee en koffie, is zwarte chocolade het rijkst aan polyfenolen, daarna gevolgd door rode wijn en fruit. Vermeldenswaardig is dat witte chocolade geen polyfenolen bevat.Bovendien is de aard en de hoeveelheid polyfenolen afhankelijk van de streek waarvan de cacao afkomstig is, alsook van de soort cacaobonen.[B]Tweede goede reden: chocolade speelt een beschermende rol tegen kanker[/B]Naast polyfenolen, zorgt zwarte chocolade ook voor de aanvoer van proanthocyanidinen, andere antioxidanten die de groei van de kankercellen afremmen en die de voortgang beperken van hun voedende bloedvaten.Een goede raad: u mag per dag tot 20 g zwarte chocolade eten, maar uitsluitend op het einde van de maaltijd. Dit om te vermijden dat het insulinegehalte te veel stijgt. Eet uitsluitend zwarte chocolade met 70% of meer cacao. Melk- en witte chocolade beschikken niet over dezelfde positieve eigenschappen.Wat het preventieve effect van cacao betreft tegen depressies en tegen de ziekte van Alzheimer, beschikken we vooralsnog alleen over suggestieve studies, die nog bevestigd moeten worden.Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste20/09/2010European Heart Journal; Symposium Chocolat et Santé, Parijs, 22 juni 2010.[i]Bron : e-gezondheid.be[/i]